― ENERGIBYG, ISOLERING & FUGETEKNIK

SKIMMEL PÅ UNDERTAG? – FÅ DET LAVET INDEN DET SKADES

Hvis du har været et smut oppe på dit loft og opdaget, at dit undertag er ødelagt, eller har du fundet skimmel på dit undertag? Så er det vigtigt, at du får det lavet inden der kommer skader på tagkonstruktionen eller på resten af huset.

Undertagets primære formål er at beskytte mod fugt og sørge for at dit tag er mere tæt. Alt efter hvilken type tag du har, så er der forskel på undertagets funktion. Ved nogle typer tagbelægninger har undertaget rigtigstor betydning for tagets tæthed, hvorimod ved andre typer er det bare en ekstra sikring, hvis der nu skulle komme regnvand ind under taget.

HVAD ER ET UNDERTAG?

Et undertag et det der ligger under den udvendige tagbelægning og der findes flere forskellige typer. Men gældende for alle typer er, at det er placeret omkring 6-8 cm under din tagbelægning. Man skelner mellem lette og faste undertage. Et let undertag er er en slags løs tagdug, der er lavet af plastik, hvorimod et fast undertag oftest er lavet af enten ru tagbrædder eller krydsfinérplader.

Noget der er rigtigt vigtigt med et undertag, er at det kan skille sig af med de vanddampe, der kommer fra selve boligen. Vanddampen er den fugtige luft, der opstår, når du laver mad eller går i bad. Hvis denne damp får lov til at hobe sig op på undersiden af taget og ikke kan komme ud, så ender du med et ødelagt undertag og der kan opstå råd og svamp, som kan nedbryde tagkonstruktionen.

IKKE ALLE TAGTYPER KRÆVER ET UNDERTAG.

Som hovedregel kræver alle typer tegltage et undertag eller en understrygning af tagstenene. Andre typer tag, der også kræver et undertag er blandt andet skifereternittage, betontagsten og naturskifertage. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige typer undertag, som du skal tage i betragtning, når du skal vælge hvilken type du vil bruge under dit tag.

De tunge undertage er meget robuste og har en meget lang levetid, men er relativt dyre.  De middeltunge undertage er relativt billige og fylder ikke meget, men kan være svære at få helt tætte. De lette undertage er billige og lette at arbejde med, men er meget skrøbelige og hvis det ikke er monteret korrekt kan de larme meget, når det blæser.

HVORDAN OPDAGER DU ET ØDELAGT UNDERTAG?

Det er vigtigt, at du gennemgår dit undertag en gang om året og der er specifikke ting, som du kan holde øje med for at undgå, at dit tag tager skade. Kig efter dårlig eller ingen ventilation, som kan være skyld i råd og skimmelsvamp. Kig efter om underlaget er løst, om det blafre når det blæser. Kig også efter små utætheder rundt omkring tagvinduer og rør.

Hvis skaden er sket, så er det vigtigt, at du får udbedret skaderne. Enten kan du gøre det selv eller ringe efter en håndværker.

FOREBYG SKIMMEL PÅ UNDERTAG OG VARIGE SKADER PÅ HUSET

Har du fundet skimmel på dit undertag, eller er det på anden vis ødelagt? Så er det vigtigt, at du får det lavet inden der kommer skader på tagkonstruktionen eller på resten af huset.

Undertagets primære formål er at beskytte mod fugt og sørge for at dit tag er tæt. Hvis dit undertag ikke er tæt eller, hvis der er for dårlig ventilation, kan der komme skimmel i huset. Skimmelsvamp kan i værste fald være dårligt for helbredet, og man bør derfor behandle og forebygge hurtigst muligt.

Alt efter hvilken type tag du har, er der forskel på undertagets funktion. Ved nogle typer tagbelægninger har undertaget rigtig stor betydning for tagets tæthed, hvorimod ved andre typer, er det bare en ekstra sikring, hvis der nu skulle komme regnvand ind under taget.

HVAD ER ET UNDERTAG?

Et undertag ligger under den udvendige tagbelægning og der findes flere forskellige typer. Gældende for alle typer er, at det er placeret omkring 6-8 cm under din tagbelægning. Man skelner mellem lette og faste undertage. Et let undertag er er en slags løs tagdug, der er lavet af plastik, hvorimod et fast undertag oftest er lavet af enten ru tagbrædder eller krydsfinérplader.

Noget der er rigtigt vigtigt med et undertag, er at det kan skille sig af med de vanddampe, der kommer fra selve boligen. Vanddampen er den fugtige luft, der opstår, når du laver mad eller går i bad. Hvis denne damp får lov til at hobe sig op på undersiden af taget og ikke kan komme ud, så ender du med et ødelagt undertag og der kan opstå råd og svamp, som kan nedbryde tagkonstruktionen.

IKKE ALLE TAGTYPER KRÆVER ET UNDERTAG

Som hovedregel kræver alle typer tegltage et undertag eller en understrygning af tagstenene. Andre typer tag, der også kræver et undertag, er blandt andet skifereternittage, betontagsten og naturskifertage. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige typer undertag, som du skal tage i betragtning. Her står vi altid klar til at rådgive om den bedste løsning til dig.

De tunge undertage er meget robuste og har en meget lang levetid, men er relativt dyre. De middeltunge undertage er relativt billige og fylder ikke meget, men kan være svære at få helt tætte. De lette undertage er billige og lette at arbejde med, men er meget skrøbelige, og hvis det ikke er monteret korrekt kan de larme meget, når det blæser.

Hvordan opdager du et ødelagt undertag?

Det er vigtigt, at du gennemgår dit undertag en gang om året. Der er specifikke ting, som du kan holde øje med for at undgå, at dit tag tager skade. Du skal være særligt opmærksom på disse tre ting:

  1. Dårlig eller ingen ventilation, som kan være skyld i råd og skimmelsvamp.
  2. Kig efter om underlaget er løst, om det blafre når det blæser.
  3. Vær opmærksom på små utætheder rundt omkring tagvinduer og rør.

Hvis skaden er sket, så er det vigtigt, at du får udbedret skaderne. Enten kan du gøre det selv eller ringe efter en håndværker.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud på udskiftning af dit undertag. Ring til 26808227 eller skriv en mail, hvor din situation forklares til kontakt@mp-energibyg.dk. Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Har du brug
for yderligere hjælp?

Så kontakt os for personlig betjening

kontakt@mp-energibyg.dk

+45 2680 8227

Telefontider
Alle hverdage mellem 8:00 – 16:00

Mere end 20 års erfaring
indenfor overstrygning og
understrygning af tage!

Vi har specialiseret os i overstrygning og understrygning af tage og med vores 15 års erfaring betegner vi os selv, som nogle af de gamle drenge i branchen, der ved hvad vi har med at gøre. Så hvis du gerne vil have en erfaren håndværker til at reparere dit tag, så kontakt os for et uforpligtende tilbud allerede i dag.